Han arbetar för sydsvenska lärosäten i Bryssel

Sex högskolor och universitet i södra Sverige beslutade i vintras att samverkansformen Lärosäten Syd ska få ett kontor i Bryssel. Sedan i början av augusti har lärosätena nu en gemensam röst i hjärtat av EU. Rickard Eksten ska fungera som en sammanbindande länk mellan Sverige och nätverk i staden, inte minst EU-kommissionen. 

– EU-samarbetet handlar inte bara handlar om vad vi kan få ut i euro, utan även vad vi kan bidra med till Europas samhällsutmaningar, säger han när han besöker BTH.

Rickard är själv utbildad på olika platser inom unionen. Först läste han EU-statsvetenskap vid University of Edinburgh, Skottland. Därefter fortsatte han att läsa en master vid College of Europe, i Brygge Belgien. Sedan har han arbetat i Bryssel vid Skottlands EU-kontor med olika lärosäten och organisationer.

– Så den här tjänsten vid Lärosäten Syd är ett halvt steg hemåt för mig. Jag är faktiskt 25 procent bleking, från Listerlandet, säger han och ler.

– Tjänsten innebär att jag åker hem med jämna mellanrum och besöker lärosätena. Samtidig kan jag besöka vänner och familj.

Sett utifrån kan Bryssel och Kommissionen verka som en ogenomtränglig koloss. Men så illa är det inte, menar Rickard.

– Det är en dynamisk miljö i Bryssel, och väldigt transparent. Hela kommissionens telefonbok ligger ju ute på nätet, så det är lätt att få tag på alla. Det gäller bara att koordinera vad man ska tala med en viss person om, så att inte alla kommer med sina enskilda ärenden.

– Min roll är tvåfaldig: dels att föra hem information som jag hör i Bryssel, dels att främja lärosätena utåt till europeiska partners.

I Rickard Ekstens uppgifter ingår bland annat att hjälpa till med att synliggöra lärosätena och dess forskning, att bevaka policyfrågor och att säkra mer forskningsmedel från EU. De lärosäten som ingår i Lärosäten Syd är Högskolan i Halmstad, BTH, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet, Malmö universitet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Rickard har besökt alla under de senaste veckorna.

– Jag är på plats i Bryssel vid mitt skrivbord från och med måndag i nästa vecka (3/9 reds anm). Då kommer jag att kommer jag ta emot besöksgrupper av forskare och anställda från lärosätena.

Invigning av kontoret hålls i december. Lärsosäten Syds satsning kommer att utvärderas om två år.

Artikeln först publicerad på: https://www.bth.se/nyheter/han-arbetar-sydsvenska-larosaten-bryssel/